Отговор на въпроса дава Юлия Пузанова, кандидат на филологическите науки.

...
 Отговор на въпроса дава Юлия Пузанова, кандидат на филологическите науки.
Коментари Харесай

Защо по света се говорят толкова много езици?

 Отговор на въпроса дава Юлия Пузанова, претендент на филологическите науки. Тя е основен експерт в Международния институт по развиване на бъдещето и е профилирана по въпросите за билингвистиката.

По плановете на лингвисти сега в света има от 2500 до 7000 естествени езика. Тази голяма разлика се дължи на сложността, обвързвана с разграничаването на езика и диалекта. По-лесно е да се каже какъв брой са формалните езици – те са 95. Сред тях най-разпространен е британският. Той е формален език в 56 страни.

Многообразието от естествени езици учените изясняват на първо място с усвояването на нови територии. Като резултат от миграцията се формирали съобщества, където - с цел да се схващат един различен - имали потребност от един език. На идващите генерации бил излъчен тъкмо той. Така в продължение на стотици хиляди години са се зараждали езиците.

Именно зараждали – в минало време. Глобализацията направи появяването на нови естествени езици невъзможна. Защо? Тъй като за нея е нужна изолираност от несъмнено общество в продължение на най-малко 5-6 генерации. В момента това изискване не е изпълнимо нито географски, нито осведомително.

Освен това количеството на естествените езици понижава и процесът ще продължава. За това е отговорно преди всичко неравномерното систематизиране на езиците по броя носители – 80% от популацията на планетата употребява 80 езика, а 3500 езика се приказват едвам от 0,2% от хората. Езиците на дребните нации умират.

Второ, глобализацията и миграцията играят роля в процеса. Премествайки се на ново място и променяйки метода си на живот, преселниците за известно време съхраняват родния си език. Второто и третото потомство го не помнят.
През последните 400 години се работи върху основаването на изкуствени езици. Те пораждат в творбите на художествената литература, компютърните игри, т.е. там, където създателите имат опция да измислят светове. Други го вършат, с цел да оказват помощ на хората с особености в развиването да поддържат връзка един с различен.

Към изкуствените езици се отнасят и езиците за програмиране, чиято задача е ръководство на компютърни системи.

Правят се даже опити за основаване на повсеместен език. Засега те са безуспешни, като сновната причина за неуспехите даже не е финансова. Езикът е културен код. Следователно при прехода към повсеместен език хората губят своята просвета и национална еднаквост. Не е изумително, че концепцията за основаване на повсеместен език не предизвика огромно вдъхновение.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР